onsdag 9 maj 2012

Meditation i en köksträdgård

Duggregnet är på övergående. Regnet har gett träd och växter en välbehövlig dusch och jag kan nästan höra hur bokens blad spricker ut. Regnet gör färgerna så klara, luften så frisk och dofterna så tydliga. 

Storasyster är på förskolan, lillasyster sover gott i vagnen och maken bakar bröd till lunchsoppan.Tolv nymålade pallkragar står klara för odling. Benjamin vandrar förnöjsamt runt med händerna fulla av sand och grus. Jag grejar och påtar förnöjsamt med händerna fulla av jord och fröpåsar. Detta är en stund att minnas.

Köksträdgården.

För en gångs skull får jag tid och ro att tänka. Och jag tänker. På att det är så roligt och rogivande att påta i jorden. Att bokstavligen vara en del i och av skapelsen.  Jag tänker på...

Potatisen. Har lagt dem direkt på gräsmattan och använder höstlöv och gräsklipp som marktäckning. Det fungerade fantastiskt bra förra året och kommer förhoppningsvis förse oss med färskpotatis hela sommaren. Tänker att det får bli det första som Klara smakar. Egen färsk potatis med massor av smör. Och Benjamin; kommer han att glädjas åt potatisen lika mycket som vi andra?

Morötterna. Blandar i lite sand från sandlådan i jorden innan jag sår morötter. Morötter. Finns det något godare än att dra upp en morot, torka av jorden i det daggvåta gräset och knapra på. Tänker på Frida som älskar morötter. Hoppas hon kommer tycka det är roligt att dra upp dem själv. Och Benjamin; Finns det en chans att han kommer att smaka på årets skörd av morötter?


Vinbären. Ser ut som det kommer nog att bli en ordentlig skörd i år för första gången. Tänker på Klara som smakar sina första vinbär i höst. Rynkar på näsan, fräser och spottar ut. För surt för en halvåring. Och Benjamin; kommer han också att fräsa och spotta ut?
Vinbärsbusken.
Gräslöken. Som kommer att få sällskap av timjan, basilika, persilja, libbsticka och så många örter som jag får tid och lust att planera. Tänker på Frida som kommer att lära sig namnet på örterna och får som sin lilla uppgift att plocka för att krydda maten. Tänker på Klara som kommer att få sin första mat kryddad med örterna som storasyster plockat. Och Benjamin; kommer han att vilja smaka på olika kryddor i höst?
Gräslöken
Äppleträden. De står i full blom. Träden som bär frukt vartannat år. I år är ett sådant år. Tänker på Klara som kommer att smaska i sig både äpplemos och äpplegröt. Vi andra kommer äta äpplepaj minst en gång i veckan under hela hösten. Och Benjamin; kommer han att njuta av äpplepaj med vaniljsås i höst?
Äppleträdet.
Sallad. Några olika sorter. Lättodlat och otroligt tillfredsställande att servera egen odlad sallad. Inte många barn som gillar sallad, det får vi nog vi vuxna knapra på själva. Tänker på Frida som blir hysterisk om det råkar hamna något som liknar sallad på hennes tallrik. Och Benjamin; nä, sallad slipper du, det ska du aldrig någonsin behöva smaka om du inte vill!

Jordgubbarna. De har fått ordentligt med näringsrik jord och kommer förhoppningsvis bli många och röda. Tänker på alla barn (och vuxna), kompisar och kusiner som gärna får plocka av jordgubbarna och stoppa i munnen. Och Benjamin; kommer han att uppleva smaken av en solvarm, nyplockad jordgubbe?
Jordgubbarna.

Benjamin. Min söta, fina Benjamin. Vad tänker du? Vad känner du? Vad behöver du?
Benjamin.

2 kommentarer:

  1. Kära Sofia!

    Tänker mycket på er!
    Du är verkligen bra på att skriva och formulera tankar och känslor - du borde skriva böcker! Kanske en bok om allt det här så småningom, men också om andra saker, om livet, betraktelser osv... Allt det allvarsamma blandat med din härliga humor! Tappa inte din humor, den hjälper till att hålla dig och er uppe. Jag är grymt imponerad av all ork och energi ni ändå har mitt i allt!

    Så jättefina odlingslådor!!!
    Vi kommer gärna och plockar någon liten jordgubbe :), det var för längesedan vi sågs.

    Stora varma kramar, Nea

    SvaraRadera
  2. Jordgubbsplockare är alltid välkomna!!!

    SvaraRadera