torsdag 24 maj 2012

Nya smaker med oväntade effekter

Under kvällens nattningar tänkte jag att ikväll får det bli ett nytt inlägg på bloggen. Ville skriva om besöket hos dietisten och den ännu nyare maten som vi fått. Tänkte ut nästan hela inlägget, hade bara slutet kvar. Det är ju kul om man får till nån liten knorr på slutet... Så här hade jag tänkt att skriva:

"Häromveckan träffade vi dietisten igen. Det var väldigt längesedan sist. Vi har mest haft kontakt via telefon. Men nu ville jag att vi skulle träffas och prata lite mer ordentligt. Vi började med att räkna kalorier. Den senaste tiden har Benjamin i genomsnitt druckit ungerfär 5 dl om dagen. Det blir 750 kalorier det. Det är, som dietisten sa, ungefär det kaloriintag han behöver för att behålla sin nuvarande vikt. Ingen katastrof alltså men inte riktigt tillfredsställande heller.... Sen pratade vi mat. Eller dryck närmare bestämt. Benjamin äter ju ingenting, om nu någon mot förmodan missat det. (Klara däremot åt sitt första grässtrå idag - hennes arm låg lite för nära kanten på picknickfilten...)

Besöket slutade med att dietisten skrev ut lite pulver och lite drycker som vi som vanligt fått hemlevererat till dörren till en kostnad av 150 kr. (För både maten och leveransen alltså - jag kan verkligen rekommendera denna form av "matkasse" - billigare får man nog leta efter, lättlagat är det också, och näringsriktigt;)

Choklad, jordgubbe, banan och sommarbär!
Vi fick ett pulver för att göra maten mer trögflytande. Men denna är planen att vi successivt ska göra maten allt mer trögflytande. Detta dels för att det inte ska skvalpa runt i magen, dels för att han ska vänja sig vid lite fastare konsistenser. "Thicken up" heter denna produkt. Passande namn! Vi har haft massa trevliga utflykter för oss senaste veckan så vi har inte riktigt kommit igång med detta.

Det andra pulvret gör att maten blir trögflytande först i magen. Fråga mig inte hur detta går till - antagligen någon slags trolleri. Maten ska då lägga sig som ett lock i magsäcken för att förhindra kräkningar. Denna är det tänkt att vi ska använda under Benjamins kräkperioder (som lyckligtvis är just perioder - det är numera långtifrån dagligen som han kräks.) Denna har vi inte heller provat.

Sist men inte minst fick vi prover på en hel uppsättning smaksatta näringsdrycker med samma kaloriinnehåll som den tidigare maten. Jordgubbe, banan, choklad och så en smoothie med sommarsmak. I bästa fall gillar han smakerna så mycket att han får för sig att dricka mer än tidigare. I alla fall får dessa fungera som smakträning och lite variation. Eftersom förpackningarna är betydligt smidigare att ha med sig på utflykter har vi provat oss igenom hela sortimentet. Och tro det eller ej... Han äter! Han har reagerat betydligt mindre än vi förväntade oss. Tittat lite förvånat och sedan druckit som vanligt. Benjamin har fått en ilsket röd rumpa som till och med varit sönderfrätt. De var en negativ effekt vi inte räknat med när det gäller den nya maten. Av exotiska frukter kan bebisar tydligen få sårig rumpa.

De senaste dagarna har Benjamin till och med ätit mer än vanligt. Det kan vara värmen som gör att han känner sig mer törstig och det kan vara att han faktiskt gillar smakerna bättre. Idag har han druckit 2 dl jordgubbssmak, 2 dl chokladsmak (minus några milliliter som storasyster fick smaka. Hon gillar (också?) choklad!), 1 dl smoothie med sommarsmak (den andra decilitern hällda han omsorgsfullt ut på picknickfilten) samt nästan 2 dl banansmak. Det blir nästan 7 dl det! Härliga tider!"

Så hade jag alltså tänkt att skriva. Medan jag klurar på en lite knorr på inlägget hör jag ett misstänkt ljud från sängkammaren. Hmmm... inget vanligt kvällsgnäll det där. Suck! Nybadade Benjamin ligger i kräk. Samt sängkläder, spjälsängsskydd, två lager handdukar (som vi numera alltid bäddar med...). Bara att börja om med den nattningen.... Men jag fick in alla fall en liten knorr på detta inlägg. Knorren kommer nu:

En positiv effekt vi inte räknat med när det gäller den nya maten är att kräket inte luktar lika vedervärdigt som den tidigare. Den luktade nämligen banan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar