onsdag 23 januari 2013

Tungmetaller i sondnäring

Jag skulle tro att Benjamin egentligen kan dricka allt som går att dricka ut en nappflaska, men eftersom han även dricker begränsat så väljer vi att enbart ge honom näringsdrycker och sondnäring. Det känns bra att veta att de där dryckerna innehåller allt som han behöver.

Allt han behöver och tydligen lite till .....

Livsmedelsverket har idag presenterat en rapport som visar att det finns tungmetaller i drycker avsedda för barn, däribland sondnäring. Halterna överskrider inte de lagstiftade värdena men kan ändå innebära en hälsorisk för små barn. Livsmedelsverket råder därför föräldrar att variera barnens mat samt att variera mellan olika märken. 

Att variera barnens mat... det är som ni förstår lättare sagt än gjort när det gäller Benjamin.

Däremot varierar vi faktiskt mellan olika märken. Vi har för närvarande 4 olika sorters sondnäring och näringsdrycker i skafferiet till Benjamin. Tre av dem håller på att ta slut. Jag hade faktiskt tänkt att vi ska göra slut på det jättelager vi har (på grund av ett missförstånd vid en beställning) av den fjärde sorten innan vi beställer nytt av de övriga. Efter en snabb genomgång av livsmedelsverkets rapport tänker jag att vi nog ska beställa så vi har alla fyra sorter hemma och kan variera Benjamins mat (och därmed intag av tungmetaller).

I en av de sorter som Benjamin dricker (Fresubin Energy Fibre) är kopparhalten för hög. Tillverkaren har tillsatt koppar eftersom för tidigt barn löper högre risk än fullgångna spädbarn att drabbas av kopparbrist under nyföddhetsperioden, vilket motiverar viss tillsatts av koppar i sondnäringen. Men barn som inte är födda för tidigt och är nyfödda behöver inte koppar. I rapporten från livsmedelsverket läser jag att "Koppar i höga halter kan orsaka mag-tarmproblem i form av magsmärtor, kräkning och diarré. Långvarig/kronisk exponering kan orsaka leverskador."

I en annan av de drycker som Benjamin får (NutriniKid Multifiber) är halten av mangan för hög."Intag av mangan i höga halter kan skada nervsystemet. Spädbarn och småbarn är särskilt känsliga för dessa effekter eftersom deras hjärna och nervsystem är under utveckling. Små barns förmåga att reglera upptag och utsöndring av mangan är, till skillnad från vuxnas, inte fullt utvecklad. När denna förmåga har utvecklats fullt ut är idag inte känd. Små barn kan därför av flera anledningar vara särskilt känsliga för manganets negativa effekter."

Alla produkter som testades (alltså all mat som Benjamin dricker) innehöll bly, i låga men inte negligerbara mängder. "Bly i höga halter kan skada nervsystemet och spädbarn och småbarn är särskilt känsliga för dessa effekter eftersom deras hjärna och nervsystem är under utveckling."

Den enda näringsdrycken som blev särskilt utpekat i livsmedelsverkets råd var Minimax, en produkt som vi inte använt själva) vilken innehöll arsenik i halter som innebär att ett barn som får hela sitt näringsintag från produkten får ett intag tre gånger över det hälsobaserade riktvärdetav arsenik. Livsmedelsverket ger ett "tillfälligt råd till vården att om alternativ finns, inte ordinera MiniMax barnsondnäring/Nestlé som enda näringskälla, tills halterna av arsenik har sänkts."

Koppar, mangan, bly, arsenik....Det är klart att jag blir ledsen och till viss del orolig över innehållet i rapporten. Självklart ska ingen barnmat innehålla dessa ämnen alls. Men särskilt allvarligt tycker jag att det är med skadliga ämnen i produkter som är avsedda för fullnutrition. När föräldrarna av olika anledningar inte har möjlighet att variera barnens mat.

Jag väljer ändå att inte bli upprörd över rapporten från livsmedelsverket. Jag tror att de tungmetaller och andra skadliga ämnen som tyvärr finns i  vissa plastleksaker, elektronik, hygienprodukter m.m. kan ha långt mer skadliga konsekvenser för våra barn.

Dessutom kan jag inte låta bli att tänka på de barn som tillverkar våra prylar eller sorterar vårt elektronikavfall på soptippar i andra delar av världen.  De är i direktkontakt med dessa ämnen varje dag. För dessa barn finns det verkligen anledning till oro! Det är deras kroppar, deras nervsystem som tar stryk. Den smärtsamma insikten är att deras kroppar och liv förstörs på grund av oss som konsumerar. Vi är fast i ett konsumtionsmönster och ett system som är långt svårare att bryta är vad det är att fotsätta variera Benjamins mat så långt det är möjligt.

Benjamin för sin del varierar sin mat så gott han kan och jag tycker faktiskt att han gör det på ett strålande sätt:










2 kommentarer:

  1. Ha! Vilken härlig bildserie. Den löste upp något av knuten i magen som allt det där giftpratet skapade.

    SvaraRadera