måndag 30 september 2013

Molluskerna är borta!

De är små vårtliknande upphöjningar i huden som orsakas av virus. Jag överdriver inte när jag säger att Benjamin haft minst 500 stycken. De har funnits över hela kroppen utom händer och ansikte som tack och lov varit befriade. Molluskerna!

Det började efter julen 2012, förra våren och sommaren fanns de bara på ryggen. Sedan letade upp i stort sett varje fri yta av den lilla kroppen. De minsta var väl som ett knappnålshuvud. De största var stora som ärtor. I takt med att Benjamin börjat äta har molluskerna, en efter en, fått en stor gul klump i mitten. Det visade sig vara början på slutet. Slutet bestod i att de blev röda och irriterade. Det var ingen vacker syn med sådana över hela kroppen...

Vi provade både det ena och det andra men det var ingenting som hjälpte. Jag såg att både läkaren och Bvc-sköterskan reagerade på mängden och storleken på molluskerna men eftersom de är helt ofarliga och går över av dig själva behandlas de inte.

Men nu är de borta! Huden är helt slät och fin igen! Det finns bara en massa ärr kvar och de lär säkert försvinna, de flesta av dem. Det är en härlig känsla att smörja in den släta och lena huden efter kvällsbadet efter 1,5 år av knottrig hud.

Visst, det kan vara en tillfällighet. Absolut! Men visst är det lite intressant att molluskerna började förändras för att sedan försvinna i samtidigt som Benjamin börjat äta vanlig mat. Jag är själv övertygad om att det finns ett samband. Det var som om hela huden, vilket är kroppens största organ reagerade, bönade och bad om något annat än sondmat och näringsdryck.

Molluskerna... Ett minne blott. Vila i frid!

2 kommentarer:

  1. Härligt att dom är borta! Var själv hos en läkare med dotter häromveckan som pratade om sambandet mage / mollusker. Hans teori var att många barn av idag får i sig för lite bakterier via maten till följd av att den maten vi äter är så extremt " ren". (Borde ju i allra högsta grad gälla för sondnäring/näringsdryck). Detta medför att det blir en obalans i tarmfloran vilket kan ge diverse magproblem, som för min dotter...och även eksem....och mollusker;) så jag tror du har helt rätt i att molluskerna försvunnit i pga att Benjamin äter. Riktig mat innehållerväl fler bakterier helt enkelt:)

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant!
    Molluskerna smittar ju och Benjamins lillasyster har också några stycken. Men de är inte i närheten av hans, varken till antal eller storlek... Benjamins mat har ju fram till i somras varit extremt steril. Vi har faktiskt aldrig brytt oss om att tvätta hans händer i hopp om att han skulle få i sig en och annan bakterie i alla fall.
    Hoppas det går över snart för din dotter också, både molluskerna och det andra. Molkosan? (Funkade ju visserligen inte för Benjamin...)

    SvaraRadera