torsdag 20 juni 2013

Måltid

Samma vecka som Benjamin började äta kom ett nytt nummer tidskriften Pilgrim (tidskrift för andlig vägledning) i vår brevlåda. Jag kunde inte annat än att le när jag såg titeln: "Måltid"!

Jag fastnade för en artikel som hette "En varje dag upprepad högtid. I måltiden blottas allt det gåtfulla, men oersättliga i tillvaron." Hängde du med? Tänkte väl det... Läs en gång till! Läs långsamt! Ett ord i taget!

Artikeln ger uttryck åt det andliga, det djupt existentiella som finns i måltiden. Och när jag sätter in texten i sammanhanget att Benjamin äter växer perspektiven.

Jag ska citera några stycken ur artikeln. Till er som är ovana vid andlig läsning vill jag säga att det är ett annat sätt att läsa än vad vi är vana vid. Huvudsyftet är inte att komma igenom texten, inte att förstå, inte att lära sig, inte att komma ihåg och inte ens att kunna återge vad man läst. Andlig läsning är att låta sig fyllas av orden och upptäcka på vilket sätt de berör en.

Man behöver inte läsa allt. Det är en tröst för alla oss trötta småbarnsföräldrar (och alla andra trötta människor också för den delen). Ett par ord eller en mening räcker. Mer än så hinner eller orkar vi inte. Mer än så behövs inte. Det ger näring åt själen i alla fall.

Prova!

En sak till förresten. Läs långsamt. Läs gärna fler gånger. Läs och begrunda: Du har hela midsommarhelgen och hela livet på dig!


"I måltiden förenas vi rent materiallt med allt som var överallt och som blir överallt. De jordiska landskapen stiger in i vårt eget anatomiska oöverblickbara landskap... Och endast så, genom måltiden, ges oss förmågan att andas, att leva, att tänka och att tacka."


"Ingen måltid är en angelägenhet enbart för de kroppsliga vävnaderna. Måltiden är ett möte mellan allt det som vi vet om och allt det som vi ingenting vet om..."


"Varje enskild måltid är rotad i evigheten och sträcker sig ut i samma evighet."


"Måltiden ger vår hjärna möjlighet att tänka, vårt hjärta att slå, vår själ att förnimma, förnimmelser av liv och glädje och av lidande och död."


"Medvetenheten ger matbiten ett värde utöver näringsvärdet."


Citat ur: "En varje dag upprepad högtid. I måltiden blottas allt det gåtfulla, men oersättliga i tillvaron." av Tito Colliander. Pilgrim nr 2:2013Inga kommentarer:

Skicka en kommentar