tisdag 11 juni 2013

Sammanfattning och fortsättning

Barnen sover gott och vi har, över en kopp mynta-te, försökt sammanfatta de senaste dagarna. Det är otroligt hur snabbt man glömmer och hade det inte varit för denna blogg hade vi varit helt bortkollrade vad gäller flasknappstorlekar och smakträning och matintag. Den som är intresserad kan i alla fall följa utvecklingen genom anteckningarna nedan.

Vi har också vänt och vridit på situationen för att komma fram till hur vi ska gå vidare....

Alternativ 1: Benjamin har fortfarande inte svalt någon fast föda, tagit en sked med mat på i munnen eller druckit via mugg. Ska vi lägga undan allt vad flaskor heter för att tvinga fram något av detta?

Alternativ 2: Om vi fortsätter med flaskan har vi (minst) fyra fronter att driva. Ska vi driva en i taget eller alla på en gång? Något måste han ju ändå ha i sig varje dag så något av detta kan ju vara aktuellt även om vi väljer alternativ 1.
1. Ännu större hål på flaskan (i syfte att få det att mer och mer "likna" en mugg)
2. Mer trögflytande konsistenser.
3. Bitar och klumpar av mat i drycken.
4. Fler smaker

Alternativ 3: Eller ska vi nöja oss för denna gång, befästa det nya och låta Benjamin vila sig från förändringar ett tag?

I skrivandets stund har vi fortfarande inte riktigt bestämt oss för hur vi ska gå vidare. Vi är inte oense, vi är bara villrådiga. Kanske ni har några kloka råd åt oss?

I morgon ska Benjamin till förskolan igen. Vi har lägligt nog bett om ett utvecklingssamtal just i morgon så då får vi tillfälle att prata om maten där också.

Sammanfattning av de senaste 6 dagarna:

Utgångspunkt: Benjamin dricker bara sondnäring och näringsdryck ur sin nappflaska. Vi har successivt klippt upp hålet men kommit till ett läge där han inte accepterar större hål.

Dag 1, torsdag: Druckit vatten i flaskan, fått 1 dl näringsdryck ur vanliga flaskan innan middagsvilan samt  1 dl näringsdryck i sömnen på kvällen. Totalt 2 dl näringsdryck + vatten

Dag 2, fredag: Totalt 2 dl näringsdryck. Den ena med stort uppklippt hål ur flaskan. Knaprade mer än vanligt på salta pinnar, svalde inte.

Dag 3, lördag: Accepterar avklippt napp med näringsdryck. Från och med nu använder vi bara avklippt napp! Sov länge.

Dag 4, söndag: Druckit ett par klunkar filmjölk. Dessutom smakat blåbärskräm utspädd med näringsdryck vaniljsmak, potatismospulver utblandat med sondnäringen med neutral smak samt pulvergröt med lös konsistens. Sov länge.

Dag 5, måndag (S på jobbet): Någon slags genombrott vad gäller maten. Druckit filmjölk, potatismossoppa, blåbärskräm med mjölk. Äpple och päronbitar långt in i munnen. Sov länge.

Dag 6: Druckit "Varma koppen"; 1 dl räksoppa, 2 dl svampsoppa (båda sorterna har små små bitar i) 2 dl pulvermossoppa, filmjölk, blåbärskräm med mjölk. Benjamin är pigg och glad och aktiv igen!

2 kommentarer:

 1. Det verkar ju faktiskt som om han har tagit ett ganska rejält kliv framåt, med nya smaker, delvis nya konsistenser och att han så smått närmar sig att lämna nappflaskan. Jag tycker att han har varit härligt modig som har testat så många nya smaker på bara några dagar. Låt honom fortsätta när han verkar vara på g - ni kör ju ändå en försiktig och vänlig linje, med lagom knuffar och mycket uppmuntran. (Det är väl alternativ 2 jag lägger min röst på ;))
  Jag håller alla tummar för er!
  / Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med tanke på hur låååångsamt utvecklingen gått det senaste året så är detta rena racerfarten! jag är glad att jag dokumenterar genom bloggen- annars skulle vi inte hängt med själva...

   Radera